pátek 22. února 2019

Čokoládový dort s nugátovým krémem


Kromě toho, že doma máme hromadně oslabeno - chřipkou, tak máme i oslaveno - manželovy narozeniny :-) A já tu pro vás mám recept na boží čokoládový dort s nugátovým krémem. Jeden podobný recept už na mém blogu mám, ale tento jsem už vyšperkovala ke své spokojenosti. Přála jsem si najít korpus, který bude z másla a bude krásně nadýchaný a lehký. A tady je. Inspirovala jsem se ingrediencemi u Geniálního dortu z Apetitu, ale postup jsem si upravila podle sebe, abych měla nadýchaný piškot, který půjde dobře nařezat a naplnit krémem.

Ingredience: 

Těsto:

  • 4 vejce
  • 200g cukru
  • 200g změklého másla
  • 200g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce mléka
  • 4 lžíce holandského kakaa
Krém:

  • 2 smetany ke šlehání 
  • 2 vaničky mascarpone
  • 200g nugátové čokolády (miluju čokoládu Noisette z Lidlu)
  • vanilkový lusk (nemusí být)
Postup: 

Rozehřejte si troubu na 190°C. Korpus dortu budeme dělám v mixéru, aby byl krásně prošlehaný a nadýchaný. Začnu vejci, které ušlehám do bílé pěny (celá, tj bílky a žloutky dohromady) a potom za pomalého šlehání přidávám postupně cukr, máslo, mouku s kypřícím práškem, mléko a kakao. Těsto vliju do vymazané formy (mám průměr 20cm) a dám péct do rozpálené trouby. Během pečení troubu neotevírám, až ve chvíli, kdy se mi dort zdá hotový - tj na povrchu úplně suchý, propečenost zkouším špejlí. Každopádně buďte trpěliví. 

Během pečení si připravím krém. Přiznám se, že natolik miluju ten z mascarpone, že jiný ani nedělám a neumím :-) Ve většině receptů u něj najdete ztužovač. Ten jsem nikdy nepoužívala, ale je nutné si pamatovat, že mascarpone nemá rádo šlehání. Čím víc se šlehá, tím víc je tekutější! Pozor taky na citron, ten se s mascarpone nekamarádí. 

Takže - rozehřeju si smetanu, ve které nechám rozpustit čokoládu a dobře ji rozmíchám. Smetanu nechám vychladnout a až je studená, vyšlehám ji do pevné šlehačky. Tu potom opatrně smíchám s mascarpone. Tentokrát jsem měla doma vanilkový lusk, tak jsem jej vyškrábla, přidala do krému a výborně to k němu ladilo. Krém dám chladit, 

Po upečení nechte korpusu pár minut než ho vytáhnete z formy a poté jej nechte dobře vychladnout, aby se vám při rozřezávání nepotrhal. Na rozřezávání jsem antitalent, takže si vždy každý řez naznačím a potom korpus opatrně řežu pilkovým nožem (ale v ideálním případě tím pověřuji manžela, bohužel tento dort byl překvapení pro něj, tak jsem se s tím musela porvat sama :-) ). 

A potom už jen zbývá namazat krémem. Nedávno jsem objevila styl zdobení krémovými "bobky", který mě zaujal víc než klasický nahý dort. Zejména proto, že nejsem žádný umělec, a tak hledám vždycky nejjednodušší cestu zdobení, aby mi nevznikl nějaký paskvil. A myslím, že tyhle bobky vypadají dobře, ne? :-)

Krém si jednoduše dejte do zdobičky a použijte širší zobáček, dobře vypadá hladký i vroubkovaný. Bobky potom stačí udělat jen po obvodu korpusu a prostředek můžete vyplnit normálně. A pak už jen stačí dort pořádně vychladit.


Dobrou chuť :-)






1 komentář: