neděle 25. listopadu 2018

Rychlá svačinka: Bramborové placičky slané i sladké

U nás doma se teď ve velkém marodí, takže jsem vděčná za rychlovky v kuchyni a mám tu pro vás jeden recept ve spolupráci s Labetou, který je v mžiku hotový. 

V testovacím balíčku jsem dostala na ochutnávku směs na halušky. Protože nemáme síto na halušky, tak jsem jejich přípravu zatím odkládala. Ale dnes přišla chvíle, kdy se mi náramně hodilo sáhnout po krabičce. Víte, že směsi můžete využít na spoustu dalších způsobů? Napadlo by vás, že se z haluškového těsta dá udělat třeba koláč

Já jsem se ale nechala inspirovat jednodušším receptem, který jsem si lehce upravila a dětem jsem na snídani a Marušce zítra na svačinu připravila bramborové placičky.

A opět přidávám i tip, jak recept vytvořit "bez krabičky".

Skořicovo-bramborové placičky s povidly

Směs v míse smíchejte s vodou a skořicovým cukrem, promíchejte a nechte chvíli odpočinout. Mezitím si na pánvi rozehřejte kousek másla a na rozpálenou pánev tvořte lžící placičky, které opečte z obou stran do křupava. Hotové nechte vychladnout a potom namažte povidly. 




Bramborové placičky s voňavými bylinkami

Tyhle placičky chutnají výborně teplé i studené, jako příloha i jako svačinka. Navíc v nich můžete bylinky či koření měnit podle chuti, takže nikdy nejsou stejné. A jak je máme rádi my?


  • 1 balení směsi na halušky Labeta
  • 450ml vody
  • sůl 
  • hrst na velmi jemno nasekaných bylinek - výborná je petrželka, nebo lístky koriandru, nebo směs petržele s pažitkou
  • Zajímavá je i varianta s římským kmínem namletým najemno, stačí ho trochu, jeho chuť je intenzivní a zároveň zvláštní, proto ne každému chutná. Zkusit můžete i do zlatova opečenou cibuli. 
  • máslo nebo olej na smažení
Stejně jako u předchozího receptu si vytvoříme těsto ze směsi na halušky, vody, soli a bylinek. Na rozpálenou pánev (ideálně nepřilnavou jen s kapkou tuku) lžičkou klaďte placičky a opékejte z obou stran do křupava. 

Tyhle slané placičky se hodí na spoustu způsobů, u nás se po nich většinou zapráší jen tak, ale moc dobré jsou i pomazané žervé. 



Nemáte po ruce směs od Labety nebo chcete použít domácí suroviny? Tyhle placičky mě naučila před pár lety dělat naše paní na hlídání. Je to vlastně návod, jak neplýtvat jídlem. A to, když od oběda zbydou brambory nebo kaše, stačí je rozmačkat šťuchačkou, smíchat s vajíčkem, trochou hladké mouky a dochutit.

Žádné komentáře:

Okomentovat