čtvrtek 15. listopadu 2018

Recept: Perníkovník

Taky už se nemůžete dočkat vánočního cukroví? Mám tu pro vás recept na skvělý dortík, který voní po perníku a příjemně vás naladí na vánoční pečení, které je tu coby dup! Recept vznikl ve spolupráci s Labetou a testováním směsi na pečení Perník, která se dá využít na několik způsobů, ale přidávám i recept na těsto z jednotlivých surovin, a tak je jen na vás, kterou variantu si zvolíte :-)



Ingredience: 

Na těsto: 
(V případě, že nemáte směs Labeta udělejte těsto ze: 400g mouky, 250g másla, 6 lžic medu, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce holandského kakaa, 1 lžíce koření do perníku)

 Náplň:
  • 1 balení vanilkového pudingu
  • 3 lžíce cukru
  • 300ml mléka
  • 1 vanička mascarpone (můžete nahradit 1/2 kostky změklého másla)
  • domácí povidla
Postup: 

Uvařte si puding podle návodu, jen v menším množství mléka, aby byl hodně hustý (ideál je cca 300ml) a dejte jej vychladnout. 

Do mísy dejte  ingredience na těsto, vše smíchejte a vytvořte pevné nelepivé těsto. To dejte vychladit do lednice alespoň na 30 minut, aby se s ním lépe pracovalo. 

Rozehřejte si troubu na 180st. 

Po vychlazení těsto rozdělte na 4 díly. Jednotlivé díly vyválejte na zhruba půl centumetru hrubé pláty, ze kterých si například s pomocí misky vykrojte kola. Zbytky z každého plátu dejte dohromady a na konec z ně vyválejte a vykrojte poslední kolo. 

Dejte péct každý plát na zhruba 7 minut. Plát kontrolujte, aby byl propečený a povrch byl suchý, ale nesmíte jej upéct příliš, aby těsto nebylo přesušené a tvrdé. Mezi tím si v misce vyšlehejte do hladka puding s mascarpone.

Pláty jsou po upečení velmi křehké, takže je nechte vychladnout než s nimi budete manipulovat, aby se vám neroztrhaly. Každý plát potřete povidly a následně vanilkovým krémem a klaďte je na sebe. Poslední plát jen posypejte cukrem, nebo jej můžete pomazat povidly a zasypat namletými vlašskými ořechy nebo strouhaným kokosem. Dort dejte chladit alespoň 2 hodiny do lednice. 




Žádné komentáře:

Okomentovat