neděle 14. října 2018

Testujeme: Bez lepku v kuchyni - Univerzální směs Labeta



Před několika lety jsem se rozhodla vysadit lepek. Tehdy to začínal být trend a já okolo sebe měla několik lidí, kterým se po zdravotní stránce znatelně ulevilo. Vydržela jsem bez něj několik týdnů, ale nakonec mi chyběl a rozhodla jsem se k němu částečně vrátit, avšak s respektem.

Hlavním impulsem, proč věnovat víc pozornosti lepku, byl potom náš pes, který se neustále drbal a po mnoha návštěvách na veterině jsme došli k tomu, že je alergický na lepek. Projevy se mu rozjely v době, kdy mu děti neustále dávaly něco z talíře a jemu se tak rozjely vleklé kožní potíže. Od té doby jsem u nás znatelně omezila potraviny s obsahem lepku, protože jsem věděla, že 100% uhlídat děti nelze, aby jej nekrmili. I díky tomu jsem zjistila, že omezit lepek se mi zdá jako příjemná cesta, která naší rodině vyhovuje. Zpočátku se mi zdálo nemožné nemít doma pořád na výběr hromadu pečiva, měla jsem obavy, že bezlepkové náhražky nemůžou být plnohodnotné. Ale za těch pár let jsem zjistila, že je na trhu spousta příjemných produktů, které život bez lepku umí usnadnit.

My se mu úplně nevyhýbáme. Osobně to vnímám tak, že pokud zdravotně člověku vyloženě nevadí, není třeba si z něj dělat tak velkého strašáka. Řídím se spíš heslem všeho s mírou, a tak si občas dopřejeme normální těstoviny či rohlík. Na druhou stranu hodně pečiva nebo příloh s lepkem mají děti ve škole, školce, takže si myslím, že jim jeho omezení doma prospívá.

Celá ta léta je pro mě výzvou hlavně bezlepkové pečení. Zkoušela jsem různé alternativní mouky, bezlepková mouka se chová jinak než běžná pšeničná a někdy je to boj.

V létě jsem v  testovacím balíčku od Labety jsem našla Univerzální směs bez lepku, ze které jsem se rozhodla udělat  bábovku. Ta se nejen povedla, ale byla k nerozeznání od běžné bábovky. Byla jsem fakt překvapená, protože doposud, co jsem zkoušela, tak když už se mi podařilo, aby moučník držel pohromadě, tak byla jeho konzistence šílená.


Takže jsem se rozhodla trochu experimentovat a udělat recenzi na univerzální směs různě v kuchyni. A to bych nebyla já, abych do něčeho nevpadla po hlavě a rozhodla se hned na úvod vyzkoušet naslepo bez ověřeného receptu bezlepkové kynuté těsto. Konkrétně kringel. Možná už tušíte katastrofu, ale my matky jsme mistři improvizace a nakonec to bylo i jedlé :-)

Těsto jsem zadělala v pekárně podle klasického receptu, jen jsem běžnou mouku vyměnila za bezlepkovou. Těsto krásně vykynulo, bylo trochu lepivější, takže jsem ještě trochu mouky přisypala a bylo to v pořádku. Problém přišel, když jsem těsto vyválela a zjistila, že s ním nejde pracovat, protože není tak pružné a trhá se. Nakonec jsem vzdala snahu kringel naplnit a rozhodla se jen udělat dva válečky, ty zaplést do věnce a náplní jej potřít. Zadařilo se :-) Příště už bych vzdala snahu o kringel, ale nějaké sladké houstičky z tohoto těsta určitě nebudou špatné!


Další pokus jsem udělala na jednom z nejoblíbenějších receptů na blogu, na máslových sušenkách. Ty jsou voňavou rychlovkou, kterou si zamiluje snad každý:

360g bezlepkové mouky
250g másla

150g moučkového cukru 
1 vanilkový cukr

Utvořte si váleček z těsta a nakrájejte sušenky asi 1cm široké. Pečte na 180st, dokud nezačnou zlátnout. Horké jsou hodně křehké, je nutné je nechat vychladit, než je začnete sundávat z plechu. 

A jak uspěla bezlepková mouka tady? Sušenky z bezlepkové mouky jsou křehčí, více se rozjely do stran, z běžné mouky více vyskočí, chuťově jsou k nerozeznání. Myslím si, že zrovna těmto sušenkám křehkost sluší!


Od pečení jsem se přesunula k vaření a směs vyzkoušela na nejrůznější zahušťování. Velmi se mi osvědčila do bramboráčků, které mi i zachutnaly víc než obvykle, taky mi přišlo, že směs dostatečně zahušťuje vodu, kterou brambory pouští.

Zásmažka z másla a univerzální směsi je nerozeznatelná od té klasické s pšeničnou moukou. Zatím mi i přijde, že bezlepková směs tolik nehrudkuje a lépe se rozvaří. Celkově na různé zahušťování se mi směs pokaždé osvědčila.



A nakonec velké finále. Palačinky!  Pro mě jsou symbolické tím, že byly úplně prvním jídlem, které jsem před několika lety zkoušela ze své první bezlepkové mouky (jednodruhové) a tehdy dopadly katastrofálně! Mouka vsákla všechno mléko, které jsem pořád přilévala a přilévala... Ze vzniklé koule jsem se potom snažila ještě vytvořit buchtu a nakonec stejně vše skončilo v koši 😀

Dneska jsem se do palačinek pustila odvážně znovu a byly skvělé! Těsto na ně rychleji houstlo, takže jsem musela přilévat ke konci trochu mléka. Každopádně chuťově i konzistenčně byly super.


V této recenzi jsem se pustila do běžných receptů, abych si ozkoušela, jak bezlepková Univerzální směs funguje na osvědčených jídlech, u kterých přesně vím, jak mají vypadat. Myslím si, že ve většině případů mě rozhodně nezklamala, někde i hodně překvapila.  Díky ní se teď nebojím víc experimentovat s bezlepkovými recepty, protože pomalu začínám chápat, jak na bezlepkové pečení.

Labetě děkuji za možnost testování a objevení této kvalitní směsi, ze které se dá upéct a uvařit téměř vše bez větších potíží.

A jak to máte vy? Daří se vám bezlepkové pečení?

Směs a další produkty na pečení, vaření či zavařování najdete v eshopu Labeta.

Žádné komentáře:

Okomentovat