neděle 7. října 2018

Recept: Nejoblíbenější pomazánky do školy

Od první chvíle, co usedla Maruška do lavice, jsem si dala předsevzetí, že jí budu každý den chystat pořádnou svačinu se vším všudy. Můžu říct, že je to někdy pěkně náročné, protože ve škole zůstává většinu týdne do odpoledne, takže jí balím svačiny dvě. Zároveň se snažím sledovat i jídelníček, aby neměla více sladkých jídel v jeden den, nebo příliš pečiva. Občas je to blázinec, ale baví mě, když mi nosí vymetené krabičky, protože jí chutná. Svačinám bych se do budoucna chtěla víc věnovat i na blogu a dneska jsem si pro vás ve spolupráci s Labetou připravila tipy na naše nejoblíbenější pomazánky, které jsou svým složením vhodné pro děti. Všechny pomazánky jsou namazány na domácích chlebech připravených ze směsí od Labety.

Lososová pomazánka s chia chlebem



200g uzeného lososa
200g žervé
lžíce zakysané smetany nebo bílého jogurtu
pažitka

Lososa nakrájejte na co nejdrobnější kousky, smíchejte s žervé a smetanou či jogurtem a na drobno nasekanou pažitkou. Osobně už nepřisoluji, protože losos bývá slaný až až.

Chia chléb od Labety 

Chlebové směsi pro domácí pekárnu jsou pro mě kompromisem, jak dětem dávat něco lepšího než pečivo, které běžně koupíme v obchodech. Navíc je jejich příprava snadná a nenáročná. Od Labety jsem se rozhodla vyzkoušet dvě chlebové směsi, které ještě neznám. 

Chia semínka zažívají momentálně velký boom a řadí se právem mezi superpotraviny. Doposud jsem je používala do jogurtu nebo na pudink. Směs je trochu lepivější, takže při hnětení v pekárně pomáhám těstu stěrkou. Chléb je po upečení hutnější a díky semínkům má hrubší strukturu.  


Avokádová pomazánka s chia chlebem



1 zralé avokádo
3 cherry rajčátka
pažitka, koriandr
citron či limeta
sůl

Na naše děti je v guacamole příliš mnoho chutím nemají rádi cibuli a samozřejmě ani čili. Za to zbožňují avokádo, které ale nevydrží svěží do svačiny. Kompromisem je tak pomazánka, která díky citronu v ní vydrží o něco déle než nakrájené avokádo. 

Avokádo vydlabejte, dejte do misky a rozmělněte vidličkou. Přidejte na drobno nakrájená rajčátka, pažitku (tu dávám do pomazánek místo cibule, dodá lehce pikantní chuť a dětem nevadí), nasekané lístky koriandru (dávám tak lžíci), zakápněte trochou citronu a dosolte dle chuti. Vše smíchejte. 

Tip: Avokádo je trochu zrádné svou čerstvostí. Nejsem odborník, ale co jsem vykoukala, tak v pokojové teplotě je použitelné  za dva dny, pokud jej koupíte tvrdé. Nejlepší je avokádo s tmavě fialovou slupkou, nebo tmavě zelené s "pupínky", hladké naleštěné mi v domácích podmínkách nikdy rovnoměrně nedozraje. Zralost avokáda se pozná podle zbytku stopky. Pokud nejde lehce odloupnout, je nezralé, zrálé je v případě, že je po odloupnutí v prohlubní po stopce bílé. Pokud je ta prohlubeň hnědá, nahnědlá, je už avokádo v háji. Avokádo nejlépe vydlabete lžící. 

 Mrkvovo-vajíčková pomazánka s dýňovým bezlepkovým chlebem



Tato pomazánka má pro mě chuť i vůni dětství, protože nám ji v podobné variantě dělala i mamka a vždy se po ní jen zaprášilo. 

3 vejce
2 střední mrkve
1 petržel nebo kousek celeru 
2-3 lžíce zakysané smetany
citron
sůl, pepř

Nastrouhejte na jemno kořenovou zeleninu, přidejte na drobno nakrájené vejce a zakysanou smetanu. Smetanu přidávejte po lžících, po zamíchání by se měla propojit se směsí, pomazánka by ale neměla být tekutá a měla by držet pohromadě. Dochuťte solí, pepřem a pár kapkami citronu. Přidat můžete i čerstvé bylinky. 

Tento chléb je důkazem, že i bezlepkové potraviny můžou být chutné. Vůbec bych nepoznala, že není z normální mouky. Opět je při hnětení lepivější, ale po upečení krásně nadýchaný a chutný, trochu víc je cítit droždím.

Žádné komentáře:

Okomentovat