pondělí 4. prosince 2017

Marcipánová vánoční štola


U nás se na zlaté prasátko nikdy nehrálo. Ke Štědrému dni odjakživa patřila ta nejlepší snídaně a to maminčina vánoční štola, kterou pekla večer před Štědrým dnem a ráno byla krásně křupavoučká. Já jsem ji loni poprvé nechala podle starých receptů měsíc rozležet, v chladnu, zabalenou v alobalu. A byla skvělá! Letos už máme taky upečeno a jestli ještě chcete stihnout řádně uleželou verzi, pusťte se do toho!

Co budete potřebovat?

  • 200g másla + 100g na potření
  • 180g moučkového cukru + na zasypání
  • 500g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • kostku tvarohu
  • kůru z bio citronu
  • 3 lžíce rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • hrst nasekaných ořechů (dávám mandle či vlašské ořechy)
  • hrst kandovaného ovoce
  • hrst rozinek či brusinek 


Troubu si rozehřejte na 180 st., ingredience smíchejte a utvořte pevné nelepivé těsto. To si rozdělte na tři díly (každý jinak velký), z každého utvořte váleček, přičemž první bude největší (jako veka) a na něj dejte druhů váleček, menší a nahoru nejtenší, který ale udělejte delší a jeho cípy zatočte dospodu. Při krájení nám takto utvořená štola bude dělat efekt vánočky. Nebojte se válečky udělat vysoké, protože se v troubě rozjedou do stran. Dejte do trouby a pečte 40-60 minut, pro kontrolu, že je štola pořádně propečená, do ní píchněte špejlí na několika místech. Pokud máte pocit, že by se na povrchu mohla spálit, zakryjte ji ke konci alobalem. Po vytažení ještě teplou štolu potírejte rozpuštěným máslem, zhruba tak dlouho, dokud se bude do těsta vsakovat, případně dokud nespotřebujete vše. Potom štolu zasypejte cukrem, tak dlouho, dokud nepřestane přes cukr prosakovat máslo. Utvoří se vám pěkná cukrová krusta. Štolu nechte pořádně vychladnout, ideálně přes noc. Pokud ji necháváte odležet, zabalte ji pečlivě do alobalu a uchovávejte v chladnu.

A tady malý bonus z našeho pečení, štola je ideální recept, na kterém se děti vyřádí!


Žádné komentáře:

Okomentovat