Kulajda je jeden z těch receptů, který dělá každý jinak. A taky je to polévka, kterou buď miluješ, nebo nenávidíš. Pro mě je to jedna z nejoblíbenějších polévek a taky vzpomínka na dětství, kdy nám ji vařila mamka a my se předháněli, kdo si přidá víc talířů.
A tady je recept na mou verzi:
- 2-3cm hrubý plátek másla
- 2 lžíce cukru
- 1 citron
- hladká mouka
- hrst nasekaného kopru (případně 2 lžíce sušeného)
- 250ml smetany ke šlehání
- 4-6 brambor
- dvě hrsti čerstvých hub (lišky, hříbky nebo žampiony), případně sušené - předem namočené
- 2-4 vejce
- divoké koření
- sůl
Brambory a houby nakrájejte a dejte vařit ve 3 litrech osolené vody společně s divokým kořením. Pokud použijete sušený kopr, dejte jej do vody už v této fázi. Mezitím si v kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte do něj cukr a citronovou šťávu (nemáte li rádi kulajdu příliš kyselou, dejte jen šťávu z půlky a zbytek můžete dokyselit později). Rozpuštěné máslo zaprašte moukou a vytvořte jíšku. Tu zalejte smetanou, promíchejte a chvíli prohřejte. Když jsou houby i brambory měkké, přidejte k nim smetanu s jíškou, dobře promíchejte a dochuťte. V misce si rozmíchejte vejce a vmíchejte je do polévky. Na úplný závěr dejte čerstvý kopr a polévku vypněte. Čerstvý kopr doporučuji nevařit, nebo jen velmi krátce.
A je hotovo :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat