čtvrtek 10. srpna 2017

Narozeninový čokoládový dort


Letos padlo pečení dortu k Darinčiným narozeninám na mě. Zrušili mi mou oblíbenou cukrárnu, kde jsem holkám nechávala péct dorty, a tak jsem se rozhodla, že se na to vrhnu sama.

No sama sobě přiznávám, že foodblogger by ze mě nikdy být nemohl. Já "to" v rukách nemám. Ale chuťově byl dort luxusní a ráda se podělím o recept.


Protože máme rádi čokoládu, tak jsem zvolila korpus s větším množstvím holandského kakaa, krém jsem zvolila lehký z mascarpone s rozpuštěnou čokoládou. A moje volba padla na luxusní oříškovou čokoládu z Lidlu, Noisette, která chutná nugátově a neskromně přiznám, že díky ní byl krém naprosto famózní. Jen škoda, že doma nemám menší dortovou formu, protože původní záměr byl nahý dort a tomu krásu dodá hlavně výška. Tak příště :-)

Ingredience:

Korpus:

200g polohrubé mouky
200g moučkového cukru
4 vejce (oddělte žloutky od bílků)
10 lžic sl.oleje
20 lžic vlažné vody
1 sáček prášku do pečiva
2 lžíce holandského kakaa

Krém:

2 smetany ke šlehání
2 vaničky mascarpone
2 tabulky čokolády Noisette (či jiné, která vám chutná)
vanička malin (nemusí být)

Ovoce a další suroviny na ozdobení



Postup:

Troubu si předehřejte na 170st. V mixéru si vyšlehejte žloutky, postupně k nim přisypte cukr a potom vodu, olej, mouku, kakao a kypřicí prášek. Poté ušlehejte do hustého sněhu bílky a ty jemně spojte s těstem. Těsto vylejte do dobře vymazané nebo vyložené dortové formy. Čím menší průměr, tím delší bude doba pečení. Propečenost otestujte špejlí. Korpus nechte vychladnout a potom jej nařežte na pláty.

Při chladnutí korpusu si ohřejte v kastrůlku smetanu a nalámejte do ní čokoládu, aby se rozpustila. Dejte vychladit a následně ze smetany ušlehejte šlehačku. Do ní vmíchejte mascarpone a na kousky nakrájené maliny.

A potom už stačí jen pomazat pláty, spojit, nazdobit a nechat v lednici pořádně ztuhnout krém.

Je to jednoduché a taaaaak dobré!

Žádné komentáře:

Okomentovat