úterý 11. července 2017

Testujeme: Vivo zákvasky

S myšlenkou vyrábět si domácí jogurt jsem si už dlouho pohrávala, ale měla jsem obavy z toho, že je to příliš náročné a v domácích podmínkách neproveditelné. A pak jsem objevila Vivo zákvasky a mohla jsem se přesvědčit, že domácí jogurty si může vyrobit opravdu každý. Jen za pomocí mléka, tepla a mlékárenských kultur Vivo zákvasky.




Co to jsou ty Vivo zákvasky? Mlékárenské probiotické kultury pro domácí výrobu jogurtů a jiných kysaných mléčných výrobků. Vivo Zákvasky mají spoustu užitečných vlastností:
  • Mají probiotické vlastnosti, které napomáhají správnému fungování lidského organismu
  • Dokáží "fermentovat" - proměňují mléko do kysaného výrobku
  • Brání rozvoji mnoha nemocí
  • Obsahují živé bakterie, které obnovují střevní mikroflóru, posilují imunitní systém a zlepšují trávení.
Můžete zakoupit tyto produkty, které se od sebe liší kombinací a počtem jogurtovývh kultur:

Klasický jogurt
Jogurt s laktulózou - jogurt s přídavkem laktulózy
Symbilact - kysaný mléčný výrobek skvělý jako silný startér pro obnovu střevní mikroflóry
Bifivit - hustý zakysaný probiotický výrobek, který je ideální pro děti od 6 měsíců
Fit jogurt - jogurt, který obsahuje bakterie zrychlující metabolismus
Kefír - tradiční zakysaný mléčný nápoj

V každém balení naleznete dvě lahvičky, z nichž připravíte 2x 1-3 litry jogurtu nebo nápoje.



Postup přípravy je jednoduchý. Potřebujeme jen mléko, zákvasky Vivo a teploměr.

Mléko zahřejeme na 37-40°C (v případě, že máte mléko přímo od krávy, je potřeba mléko zahřát na 80-90°C a poté nechat vychladnout na těch potřebných 37-40°C)
  • Vyzkoušely jsme kravské mléko - Anežka použila čerstvé mléko z obchodu a já vyzkoušela dva extrémy - trvanlivé z Tetra paku a druhou várku jogurtů a kefíru jsem připravila z čerstvého mléka, pro které jsem si zašla přímo do kravína. Je na vás, jaké mléko vyberete. Ale pravidlem je, čím kvalitnější mléko použijeme, tím lepší bude výsledný produkt. I z krabice jsou dobré jogurty, ale z čerstvého mléka byly chuťově lepší a takové poctivější.

Jakmile máme teplotu mléka 37-40°C, vmícháme produkt Vivo a udržujeme při teplotě 37-40°C po dobu cca 8 hodin. 
  • to můžeme klasicky v hrnci na sporáku nebo v troubě a pokud máte, tak ve skleničkách v jogurtovači. Nebo se inspirujte našimi babičkami a zastelte hrnec do peřin :) 
Hotový produkt skladujeme v ledničce cca 3 dny. A využívat můžeme dle libosti.
  • U nás doma je spotřeba mléčných jogurtů opravdu vysoká. Máme rádi jogurtové svačinky a snídáme často müsli s jogurtem a teď v létě si vyrábíme z jogurtu zmrzlinu a nanuky. Také přidávám jogurt do těsta, aby bylo vláčnější. Také zakysané nápoje jdou u nás na dračku. Je období nových brambor a tak naše nejčastější obědy jsou čerstvě vykopané brambory z pole, k tomu usmažená cibulka se slaninou a vychlazený zakysaný nápoj. 


A jaké jsme s Anežkou našly výhody na domácí přípravě jogurtů a nápojů?
  • Víme, co jíme - suroviny k přípravě jogurtu si vybíráme sami
  • Je to skvělá volba pro naše zdraví
  • Výroba je snadná 
  • Nemáme hromady plastových kelímků
  • Lahodná jemná chuť - nejsou ostře kyselé jako kupované jogurty. Chuť je tak jemná, že není jogurty třeba doslazovat. 
  • Cena - výroba doma vyjde levněji. Výsledný připravený jogurt můžeme použít ještě jednou k tzv. naočkování nové várky jogurtů, to znamená, že z jedné krabičky, kterou nyní lze zakoupit za zvýhodněnou cenu 100Kč můžeme mít až 12 l litrů jogurtu

A ten pocit, když si něco vyrobíte sami, je k nezaplacení....:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat