čtvrtek 11. května 2017

7 tipů, jak v kuchyni ušetřit čas



Znáte to, dopoledne je třeba jít k doktorce nebo máte návštěvu a pak není moc času uvařit oběd. Nebo jen prostě nechcete trávit celé dopoledne u plotny. V tomto článku si můžete přečíst, jaké vychytávky praktikuji u nás doma. Pro mě je úspora času v kuchyni hodně důležitá, vaření mě sice moc baví, ale nechci tím trávit celé dny, navíc nemám myčku, takže se mi čas v kuchyni ještě prodlouží o mytí nádobí. 

Jak tedy můžeme ušetřit čas v kuchyni? 


Stálá zásoba 
Nelze poradit takový trik, jak uvařit něco z ničeho. Doporučuji mít doma železnou zásobu. Kromě základních potravin, jako je pro mě mléko, mouka, máslo, vejce, koření, cukr, sůl, brambory, rýže a maso v mrazáku mám ještě těstoviny, kuskus, červenou čočku, bulgur, špenát, zavařené rajčatové protlaky, tuňáka v konzervě, atd. Jednak jsou to potraviny, které můžete každodenně využívat, ale také vám dávají možnost uvařit rychlé jídlo.


Plánování jídelníčku
To je takovou alfou i omegou chytrého vaření. Ušetří čas i peníze. Rána jsou beze stresu, co zase uvařím. Ale přiznám se, že jak pořád dokola vařím, někdy je pro mě těžké vymyslet obědy na týden dopředu. Ocenila bych nějaké jednoduché stránky nebo aplikaci se seznamem nenáročných obědů, kde bych se mohla inspirovat.

Jedna ruka vaří, druhá uklízí
Pokud je to možné, dělejte více věcí najednou. Můžete na pánvi připravovat maso se zeleninou, v hrnci vařit přílohu a během toho rychle umýt nádobí, utřít linku. Tak jak se to říká, jedna ruka vaří, druhá uklízí :-) 

Připravený vývar 
Když vařím vývar, schválně ho udělám víc a odliju si čistý vývar (cca 1 litr) do nádob a zamrazím. A použiju ho v den, kdy nestíhám, přidám zeleninu, nudle a mám polévku. Také ho používám jako základ do omáček, nádivek nebo do krémových polévek. 



Mrazák - náš velký spojenec
Kromě masa mám v mrazáku nakrájenou kořenovou zeleninu, kterou používám na svíčkovou nebo do vývaru. Dále kousek slaniny, tu využívám na halušky nebo k bramborám s cibulkou, to je takové naše oblíbené letní jídlo - uvařené (nejlépe) nové brambory a k tomu osmahnutá cibulka se slaninou a kyška nebo podmáslí. Dál u mě v mrazáku najdete houby v sáčku, petrželku, nastrouhaný sýr Eidam a Gran Moravii, kupuji ho vždycky kilo a protože to nestihneme spotřebovat, nastrouhám si ho najemno a uložím do mrazáku. A podle potřeby přidávám do omáček, salátů, dipů, atd. Mrazíme zbytky, samozřejmě ty použitelné, o kterých vím, že je za pár dní ocením. Také když jednou za čas dělám knedlíky, udělám vždy dvojnásobek a půlku zamrazím. Zamrazit se dá opravdu ledasco, vejce (třeba když vám zbydou bílky), sýry, tvaroh, houby, bylinky, dokonce jsem četla, že lze zamrazit i syrové kynuté těsto, ale na to nemám odvahu. Jediné, co se mi zatím neosvědčilo, jsou uvařené těstoviny (třeba těstovinový salát) a pak uvařená jídla mrazit na delší dobu. Těstoviny se rozmočí a jsou takové rozdrolené a vařená jídla po delším čase načichnou takovou "mrazákovinou".

Oběd z jednoho hrnce
To jsou nejlepší obědy, naházet ingredience do jednoho hrmce a hodit do trouby. Třeba zrovna včera jsem vařila takový oběd, do jednoho hrnce jsem dala hovězí, nakrájenou cibuli a houby z mrazáku, pak už jen sůl a koření, podlít vývarem a hurá do trouby. A já jsem se mohla věnovat jiným činnostem. Po vyndání z trouby jsem jen nakrájela maso a omáčku zalila smetanou a udělala rýži. A ten oběd jsme měli i na dnešek, což je vlastně další tip...



Vařit na více dní
Toto má každá rodina asi různé, u nás to bylo vždycky normální, že se polívka nebo omáčky jedly i více než jeden den. Ale znám rodiny, ve kterých by toto neprošlo a každý den musí být čerstvé jídlo. Alespoň jednou týdně uvařím jídlo, které máme na dva dny. Většinou jde o omáčky, polévky nebo třeba džuveč. 

A jak to máte vy? Vaříte každý den? Máte nějaké speciální vychytávky, jak ušetřit čas v kuchyni?





3 komentáře:

  1. Kynuté těsto se dá zmrazit. Mám vyzkoušené langoše a těsto na pizzu. To už je pak rychlovka to kdykoliv vyndat z mrazáku nazdobit a tepelně upravit.

    OdpovědětVymazat
  2. Mně neuvěřitelně zkracuje čas a práci v kuchyni ponorný mixér, obešla bych se jakéhokoli robota, ale myslím, že ponorný mixér by měl být povinnou výbavou každé kuchyně.

    OdpovědětVymazat