pondělí 10. října 2016

Recept: Šípkový sirup

Právě jsme přišli ze zahrady, kde jsme promrzli na kost. Máme větrem ošlehané tváře, venku začalo foukat a jemně mrholí, sychravý podzim se s námi rozhodně nemazlí. Zatímco se děti převlékají do suchého oblečení, vařím čaj, abychom se rychleji zahřáli. Do čaje vymačkám spoustu citronu a také přidám šípkový sirup, který je výborný na imunitu. Minulý týden jsem vyrobila asi deset litrů sirupu, abychom měli zásoby právě na takovéto sychravé dny, kdy nachlazení a virózy hrozí takřka na každém kroku. Šípek patří mezi nejbohatší přirozené zdroje vitaminu C a je v něm spoustu dalších vitaminu jako třeba vitamin A nebo i K, PP, B1 a B2. Už třetí rok si doma šípkový sirup vyrábíme a opravdu na něj nedáme dopustit, i když je trochu pracnější než jiné sirupy, ten efekt za to stojí. Sepsala jsem pro vás postup, který se mi nejvíce osvědčil. Dlouho jsem hledala takový recept, který by uchoval co největší množství vitaminu C, až jsem narazila na tento, který postupně dolaďuji.






Ingredience:
šípek
cukr (1:1)
voda (na 1kg šípku 1,5 l vody)
citronová šťáva (na 1kg šípku jeden citron)
med (na 1kg šípku jedna lžíce)

Postup:
1. Nasbíráme šípky
Šípky najdeme u polních cest, na kraji lesů. Trháme nejlépe bez stopek, ale nijak jsem to neřešila, do košíku padaly jak šípky, tak stopky a sem tam i nějaký lístek. Určitě si vezměte na sběr šípků nějaké starší oblečení, protože ostré trny jsou neúprosné. My jsme byli sbírat celá rodina. Za což jsem byla vděčná, ačkoli děti toho moc nenasbíraly, byly s námi a já s manželem jsme nasbírali cca 5 kg za hodinu. Je třeba sbírat čípky červené, tvrdé a nepřezrálé. Protože to pak hladina vitaminu C klesá, stejně tak jako v šípcích, které prošly mrazem, takže pokud chcete sirup, tak co nejdříve, než udeří mrazy. 



2. Šípky omyjeme, rozmixujeme a necháme louhovat
Nasbírané šípky omyjeme a rozmixujeme, nasekáme, rozpůlíme, rozdrtíme,, prostě nějak narušíme jejich strukturu. Mně to nejlépe šlo tyčovým mixérem. Poté přendáme do velkého hrnce a zalijeme vodou (na 1kg šípků dáme 1,5l vody) a necháme přes noc louhovat. 



3. Cedíme, přidáme ostatní ingredience
Druhý den šípky s vodou lehce zahřejeme (cca na teplotu 30°C) a poté přecedíme. Já jsme cedila nejdříve přes hrubý cedník, potom teprve přes jemné sítko. Opravdu je potřeba to pořádně procedit, aby tam nezůstávaly takové ty malé jehličky ze šípků, které pak dráždí dýchací cesty. Poté zjistím, kolik tekutiny mám, podle toho přidám cukr, med a citron a zahřeji na teplotu cca 50°C (nenechávám projít varem, protože by se zničilo velké množství vitaminu C). Míchám dokud se cukr nerozpustí. Poté naliji do pečlivě umytých (vyvařených) a vysušených flašek. Já jsem pro jistotu navrch kápla kapku slivovice, aby to jen tak nechytlo plíseň. A máme hotovo.

Skladování
Tím, že sirup neprošel varem, mám trochu strach ho skladovat jen tak ve spížce. Mám ho v lednici. Pravda, těch dvacet flašek co mám, zabírá poměrně dost místa, ale to s radostí obětuji. Možná, že by to bez problému vydrželo i ve sklepě, ale nemám odvahu to vyzkoušet. V lednici nám sirup vydržel tři měsíce. (Určitě by vydržel déle, ale jednoduše, prostě nezbyl :-))

A jak sirup pijeme? 
Dáváme ho do čaje (který už je tedy vychlazený na teplotu, kterou dokážeme bez problému vypít), také pijeme jako šťávu s vodou. A pokud je nějaké kritické období, třeba se to kolem hemží nemocemi více než jindy, nebo je někdo nemocný přímo u nás v rodině, dávám oběma klukům preventivně po lžičce sirupu 2x denně. 


A co vy? Zkoušeli jste někdy šípkový sirup? nebo třeba marmeládu? Budu moc ráda za vaše zkušenosti nebo postřehy. :-) 




1 komentář: