sobota 29. října 2016

Recept: Podzim s vůní jablek a ořechů



Chladné podzimní počasí mě doslova drží u plotny a láká k novým receptům. A nebo k vylepšení starých klasik. Dneska mám pro vás recept na dokonalý kynutý závin s jablky a naše oblíbené ovesné sušenky, které už jste na blogu mohli "ochutnat", ale tentokrát jsou bohatší o jablka a pekanové ořechy. A kromě receptů také tip na jablíčky provoněný čaj :-)


Podzimní jablečný závin




Ingredience: 

Na těsto:


  • 300g mouky
  • špetka soli
  • 120 ml vlažného mléka
  • 15g droždí
  • 30g změklého másla
  • 1 žloutek (bílek nechte na potření)
  • 1 lžíce cukru

    Na náplň:
  • 100g másla
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžička skořice
  • dvě hrsti vlašských ořechů
  • 200g strouhaných jablek bez slupky

  • Těsto si zaděláme v domácí pekárně. Rozehřejeme troubu na 180st. Než nám vykyne těsto, připravíme si náplň. Vlašské ořechy nasekejte, nastrouhejte si jablíčka. V kastrůlku rozpusťte máslo, med, přisypte skořici a ve vzniklé směsi opékejte asi 5 minut ořechy. Poté stáhněte z plotny a vmíchejte jablíčka. Těsto vyválejte na pomoučeném válu do tvaru obdélníku. Na těsto rovnoměrně rozprostřete náplň, nechejte si prázdné asi 1-2cm okraje. Potom od jedné delší strany zaviňte a místo, kde budete přikládat konec těsta, potřete bílkem a přilepte, aby se závin nerozšklebil. Zahněte konce těsta. Celý závin potřete zbylým bílkem a dejte péct do zlatova, cca 20 minut. Po vychladnutí zasypte cukrem.



    Ovesné hrudky s jablky



    Ingredience: 
    • 300g ovesných vloček
    • 100g hladké mouky
    • 1 lžička prášku do pečiva
    • 1/2 změklého másla
    • 4 lžíce mléka
    • 4 vrchovaté lžíce tuhého medu
    • 200g  strouhaných jablek
    • 2 hrsti pekanových ořechů
    • 1 hrst rozinek
    Postup: 

    Všechny ingredience smíchejte a utvořte pevnou těsto, nebojte se toho, že lepí, tak to má být :-) Celé těsto vložte do lednice alespoň na hodinu, aby se s ním lépe pracovalo. Troubu si rozehřejte na 180st. Z těsta vytvořte kuličky, které rozprostřete na plech a pečte asi 20 minut, až začnou zlátnout. 


    A slíbený tip na ovocný čaj :-) 

    Loni jsem se pokoušela o pečený čaj, ale všechny ty mršky mi i přes zavaření zplesnivěly a už jsem nenašla odvahu se do něj znovu pustit. U klasických pytlíkových čajů mi vadí, že jsou většinou kyselé a plné ibišku. Jenže podzim si neumím představit bez teplého ovocného čaje, a tak jsem hledala, až jsem našla skvělý sypaný. Ten náš se jmenuje Jeníček a Mařenka, z čehož má radost hlavně naše Maru :-)) Nejen, že je příjemně sladký, ale má jednu super výhodu - že se dá po uvaření sníst, obsahuje totiž sušené ovoce a popcorn a kromě skořice se dá všechno sezobat. Moc se mi líbí, že se dá na webu vybrat, zda chcete čaj s ibiškem nebo bez a že je směs pro vás připravená v pytlíčku až ve chvíli objednání a vydrží rok. 


    P.S.: Jeden vzorek čaje z Manutea jsem přihodila do odpočinkové balíčku, o který aktuálně můžete soutěžit, tak se nezapomeňte mrknout 8) 

    2 komentáře:

    1. Mňam.. Závin ne já zbožňuji :) Hrudky jsem nikdy nezkoušela, ale určitě to musím napravit!
      Děkuji Ti za recept :o)

      Nela Agáta z blogu Růžová rtěnka

      OdpovědětVymazat