pátek 9. září 2016

Tipy: Šetříme v kuchyni

Kolem nás se to hemží všemožnými radami, jak být vzornou hospodyňkou a jak ušetřit peníze a přesto nestrádat. Musím se přiznat, že já příliš spořivá nejsem a musím se opravdu hlídat a přemýšlet nad tím, co kupuji a jestli to opravdu potřebujeme, protože jsem schopná prošustrovat peníze, ani nevím za co. Ale snažím se na sobě pracovat. Vždycky byly mým vzorem ženy, které z mála umí udělat mnoho, dokážou zužitkovat všechno možné a ještě k tomu to dělají rády a s úsměvem. Nemyslím si, že spořivost je věc, která se týká pouze rodin, které mají méně peněz, ani že jde o něco, co s sebou nese přiškrcený způsob života, kde se nic nesmí. Myslím si, že šetrné zacházení s penězi je ctnost, která mnoho věcí v životě usnadní. Já se to budu učit nejspíš hodně dlouho, možná celý život, ale naštěstí mám kolem sebe spoustu vzorů, které mě motivují. Sepsala jsem pro vás pár tipů, které jsem se naučila. A vzhledem k tomu, že můj život doma se často odehrává u plotny, píšu o tipech, které se týkají jídla. :) 





Plánování jídelníčku
Plánování je dobrá věc, má to hned několik výhod:
  • Ušetřím čas, protože nemusím neustále běhat pro chybějící surovin a tím ušetřím také peníze, protože když jdu pro jednu věc, většinou nakoupím dalších deset, které až tak nutně nepotřebuji.
  • Nemám ráno stres z toho, co rychle "splácnu" k obědu, ale vstanu si a přesně vím, co a jak, kolik času mi to zabere a dopoledne se line v takové větší pohodě
  • Náš jídelníček je pestřejší. Všimla jsem si, že když neplánuji, zanedlouho sklouznu k takové své vařící rutině ze surovin, které doma vždycky jsou a točím pořád dokola čtyři jídla
  • A také se vyhneme někdy úsměvnému nahrazování - třeba mozzarellu bílkem, atd :-) 

Nákupy 
Vždycky se mi vyplatilo chodit jednou za týden na velký nákup s nákupním seznamem. Neutratím za zbytečnosti, nekoupím příliš moc jídla, které nejsme schopni sníst a se seznamem mám nakoupeno podstatně rychleji. Jedna ze zásad je, nenakupovat hladový - protože to pak v košíku končí spousta pochutin, které by nesnědla ani celá armáda :-) 


Vyhazování
Na stránkách www.zachranjidlo.cz se můžeme dočíst šílené statistiky, kolik jídla v domácnostech končí v koši, aniž by nutně muselo. Sama jsem se zamyslela nad tím, kolik jídla se vyhazuje u nás doma. Je fakt dobré nakupovat, případně vařit jen tolik jídla, kolik opravdu sníme a také sledovat data spotřeby. Před tím, než něco vyhodím, přemýšlím, jestli se ta surovina nedá ještě nějak zužitkovat. Třeba tvrdé rohlíky na strouhanku, z přezrálých banánů müsli tyčinky, ze zbytků kuřete od oběda třeba rizoto na další den. 

Zavařujeme, konzervujeme, sušíme..
Ušetřit se dá také tím, že si budeme spoustu věcí vyrábět doma a omezíme nákup polotovarů. Nakoupíme (vypěstujeme) sezónní suroviny v době, kdy jsou levné a můžeme se pustit do leča, marmelád, nakládaných okurek, sirupů, kompotů, atd. I když je fakt, že to stojí čas i úsilí, ale ten pocit, když v neděli do sklepa pro kompot k řízkům, je k nezaplacení. :-) 



Poklady v lese
Letos jsou lesy plné hub. My sbíráme moc rádi celá rodina. A jak je připravuji? Očistím, nakrájím a podusím na oleji/sádle se solí a trochou pepře. Nechám vychladnout, přendám do sáčků a zamrazím. Nerada houby suším, protože se mi to nikdy nepodařilo tak, jak bych si představovala. Třeba jednou jsme byli s manželem v lese v době prvních mrazů a v jemném poprašku sněhu jsme našli několik hub - babek. Posbírali jsme je s jasnou vizí - usušíme je! Věděli jsme, že sušit mokré, promrzlé babky se nedoporučuje, ale přesto jsme se do toho pustili. Doma jsme babky nakrájeli a pak naskládali na plech na horké topení. A ráno nás probudil neskutečný smrad, který jsme ještě několik dnů větrali.. To je naše zkušenost, takže raději s houbami hned do mrazáku :-) 

Také sbíráme šípky a ostružiny, mám své tajné místo v lese, které je sice trochu strašidelné, ale ostružin je tam mraky. Je to stará opuštěná zahrada uprostřed lesa. Jdete prostě lesem, kde nic tu nic a najednou rozpadlý plot a zbytky základů nějaké stavby a za plotem staré ovocné stromy a spoustu ostružin a malin. To místo dýchá takovou zvláštní atmosférou.



Takhle tedy u nás hospodaříme. A jak je to u vás? Jaké jsou vaše šetřící tipy v kuchyni?



1 komentář:

  1. Mně strašně baví třídit a něco používat zas a zas nebo z něčeho vytvořit něco jiného. Zpracováváme bioodpad, dříve pomáhaly achatiny a co se už nedá, putuje do mnou vyrobeného biodpadu, kde mám žížaly (vermikompost). Jednak mi organickej odpad nesmrdí doma a nedělají se mušky, koš se tak rychle nezaplní a ještě bez práce získám kvalitní hlínu i hnojivo např. po zeleninu nebo bylinky, které zas používám na vaření :-) a ušetřím tím i za sáčky do koše :-)

    OdpovědětVymazat