pátek 30. září 2016

Batátové placičky se švestkovou omáčkou

Podzim už zaklepal na dveře a s prvním závanem chladných nocí mě vždycky přepadne chuť zavřít se v kuchyni a užívat si tepla a vůně právě se připravujícího jídla. Dneska jsem se pustila do výzvy Lidl Food Challenge na téma Halloween a rozhodla se sáhnout po méně obvyklé, ale čím dál víc oblíbené plodině - batátu.

Dnešní dezert tak jsou u nás batátovo-jablečné placičky se švestkovou omáčkou, ozdobené batátovým chipsem ve skořicovém cukru.




Ingredience: 

Na placičky:

  • 1 velké jablko
  • 1 velký batát
  • cca 500ml mléka
  • cca 150g hladké mouky
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • vanilkový cukr podle chuti
  • máslo (ideální je přepuštěné, tzv.ghí, návod na výrobu najdete třeba zde: https://www.youtube.com/watch?v=NRMG45H9ePA)

Na chipsy: 
  • 1 batát
  • lžička skořice
  • tři lžíce krystalového cukru

Na omáčku: 
  • 300g vypeckovaných švestek (čerstvé, nebo mražené)
  • 2-3 lžíce medu
  • 3 lžíce rumu
  • celá skořice, celý hřebíček 
  • mletá skořice
  • voda
Postup: 

První batát si nakrájejte na tenké plátky na chipsy - čím tenčí ukrojíte, tím křupavější bude výsledek. Na pánvi si rozpalte přepuštěné máslo a chipsy v něm osmažte, až začnou zlátnout. Po usmažení osušte ubrouskem a ještě teplé obalujte v cukru se skořicí. Nechte chladnout.  Chipsy můžete pro ozdobu před smažením vykrojit do různých tvarů - viz můj bubáček :-) 

Na placičky si nastrouhejte na hrubo oloupaný batát a jablko. Obojí si opražte v pánvi na troše přepuštěného másla, až začne nastrouhaná směs zlátnout. Potom ji dejte do misky, zalejte mlékem. Množství jsem udala orientační, záleží na velikosti jablka a batátu, ale nastrouhaná směs by měla být v mléce ponořená. Nechte vychladnout a potom přidejte vejce, mouku a špetku soli. Opět mouku přizpůsobte množství směsi, konzistence by měla být asi jako ovesná kaše. Pokud chcete mít placičky sladší, můžete použít i vanilkový cukr - 1-2 sáčky, ale batát těstu dodává nasládlou chuť. Placičky smažte do zlatova na přepuštěném másle, můžete použít lívanečník. 

Při smažení si vytvořte omáčku, švestky musí být vypeckované, ale jinak je nemusíte nijak složitě připravovat, vařit je budeme i se slupkou. Švestky dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly všechny ponořené, více vody nebude třeba. Do pytlíčku na koření si dejte 5 hřebíčků a 1 celou skořici a přiveďte k varu. Jakmile začnou být švestky měkké a voda se barví sytě do červena, vytáhněte koření a švestky rozmixujte do hladka. Přidejte rum, nechejte chvíli probublat a dochuťte medem a skořicí. Omáčku vařte tak dlouho, dokud nezhoustne. 

A je hotovo!

Malý tip na závěr - do těsta na placičky můžete oddělit vejce na žloutky a bílky a bílky před zamícháním do těsta vyšlehejte. Placičky potom budou mít nadýchanější konzistenci.  


Recept připavila do soutěže Lidl Food Challenge Anežka! 



Žádné komentáře:

Okomentovat