pondělí 22. srpna 2016

Medový dort s jablky

Dnes mám pro vás recept na naprosto luxusní dort, kde využijete zásoby marmelády, čerstvě stočený med a sladká jablka.



Ingredince:

Na těsto:
400g hladké mouky (použila jsem dortovou mouku Babiččina volba)
2 vejce
6 velkých lžic medu
1 prášek do pečiva
1/2 kostky másla

Na náplň:

250g mascarpone
1 vanilkový pudink
400ml mléka
cukr

1 sklenička rybízové marmelády

2 velká jablka
4 lžíce cukru
skořice
želatina

vlašské ořechy



Postup: 

Vytvořte pevné nelepivé těsto a dejte jej na půl hodiny odpočinout do lednice. Troubu si rozehřejte na 170 st.. Vychlazené těsto si rozdělte na pět částí. Každou část vyválejte na tenký plát, ideálně už na pečícím papíru a poté vykrojte kola cca o průměru 20cm (já jsem k vykrajování použila pokličku).  Každý plát upečte do zlatova (trvá to zhruba 10 minut, ale je potřeba hlídat podle trouby). Zatím co budete pláty péct si uvařte pudink podle návodu - ale dejte o něco méně mléka, aby byl pořádně hustý. Pudink nechte pořádně vychladnout. Po upečení všech placek je nechte vychladnout. Do studeného pudinku pomalu všlehejte mascarpone. Pokud by se vám zdál krém tekutý, můžete všlehat půlku másla. Každý plát těsta potřete marmeládou a na marmeládu dejte vrstvu krému z mascarpone a pudinku, pláty klaďte na sebe. Marmeládu i krém dejte i na úplně horní plát a celý základ dortu dejte chladit do lednice. Želatinu si připravte podle návodu (já jsem vytvářela z cca 100ml vody), jablka nastrouhejte, promíchejte z cukrem a skořicí, v míse smíchejte s želatinou a nechejte chladnout. Až začne směs houstnout, potřete jí vrchní část dortu. Nakonec dozdobte vlašskými ořechy. Celý dort nechte přes noc vychladit v lednici.

Ořechy si můžete také namixovat, stěny dortu potřít krémem a ořechy zasypat.




1 komentář: