pátek 27. května 2016

Recept: domácí jitrocelový sirup

Dnes mám pro vás recept na výborný jitrocelový sirup. Získala jsem ho od své dobré kamarádky, u které se tento recept předává již několik generací. Je to takový malý rodinný klenot. Sirup jsem poprvé zkoušela minulý rok a byla jsem moc spokojená, a to jak s chutí, tak s kvalitou. Je opravdu velmi silný a účinný, má dobrou trvanlivost a dětem chutná.




Kašel mají naše děti velmi často. Hlavně Adámek. Když mu byl rok, prodělal černý kašel. Bylo to pro nás všechny velmi náročné období. Noci byly strašné, drželi jsme kašlajícího a zároveň zvracejícího Adámka v náručí a nevěděli, jak mu pomoct. Doktorka mu střídavě předepisovala všechny možné léky, testovala na alergie, ale kašel nepolevoval. Až pak se z krve potvrdilo, že prodělal černý kašel.  Díky Bohu se z toho dostal rychleji než je běžné, ale teď je velmi náchylný na všechna možná onemocnění dýchacích cest. Snažíme se posílit mu imunitu, jsme hodně venku, jíme spoustu ovoce a zeleniny a mimo jiné při léčbě využíváme bylinky jako je tymián, meduňka, máta, bez, šalvěj (s tou opatrně) nebo právě jitrocel na sirup.



Jitrocel má spoustu skvělých vlastností, díky kterým si zaslouží naši pozornost. Pročišťuje krev, plíce a žaludek a má protizánětlivé účinky. A především je dobrý na odhlenění a podporuje vykašlávání. Na jitroceli oceňuji mimo jiné i to, že má velmi dobrou snášenlivost, můžou ho i malé děti. Našim dětem jsem ho dávala zhruba od roka. 

Určitě existuje více postupů, jak sirup vyrobit. Můžete se setkat i s mnohem jednoduššími a časově méně náročnými recepty. Já mám zatím odzkoušený jen tento, fandím osvědčeným receptům našich prababiček.

Co budete potřebovat?

5ti litrovou sklenici s víčkem 
spoustu jitrocele kopinatého
cukr krystal

Nejlepší je jitrocel sbírat v období květen - srpen, předtím než se objeví květní stvoly. V té době mají listy v sobě nejsilnější koncentraci léčivých látek. 

Postup: 

Sklenici pořádně vymyjeme a vysušíme. Nasbíráme listy jitrocele a důkladně je do sklenice utlačíme, aby se jich vešlo co nejvíc. Poté zasypeme cukrem krystal, uzavřeme víkem a dáme na okno. Jitrocel za pár dní začne pouštět šťávu a bude klesat níž a níž. Dotrháme zase do plna, nasypeme vrstvu cukru a opět uzavřeme. Způsob opakujeme několikrát, dokud není sklenice plná. Poté dáme na sklenici celofán nebo sáček a potom teprve víčko. Víčko zatížíme - třeba dřevěným prkýnkem a celou sklenici zakopeme  tak, aby byla cca 5 cm pod povrchem země (to znamená, že celá sklenice je v zemi a nad sebou má ještě 5 cm hlíny). Sklenici necháme v zemi dva měsíce. Ano, vím, je to zvláštní postup, byla jsem zprvu trošku rozpačitá. Nepřišla jsem na to, proč se to musí zakopávat, ale udělala jsem to přesně takhle a sirup je opravdu silný, dlouho vydrží a na kašel pomáhá. Možná by stačilo dát do chladné tmavé místnosti, ale nemám to vyzkoušené. Po vykopání sirup scedíme a máme hotový jitrocelový sirup, hustý a černý jako asfalt. Přelila jsem si ho do několika menších lahviček a uchovávám ve sklepě, načatou lahvičku v lednici. Sirupu jsem měla dohromady více než 2 litry, tak jsem mohla podarovat rodinu. Ještě mám poslední lahvičku a pak se vrhnu na výrobu další várky.

Dětem 1-3 roky dáváme 2,5 ml 2-3x denně, od 3 let 5ml 3-5x denně a od 12 let polévkovou lžíci 3-5x denně.





2 komentáře:

  1. Dobrý den,chtěla bych se zeptat kolik tam příjde celkem toho cukru? Díky Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to vám přesně neřeknu, záleží, jak listy utlačíte, jaké dáváte vrstvy. Já jsme vždy natrhala a utlačila, aby listy byly téměř do plna a nasypala jsem asi cca 10 cm vrstvu cukru, tím množstvím nic nezkazíte, důležité je, aby listy byly cukrem přikryté :-) Snad je to srozumitelné.

      Vymazat