úterý 31. května 2016

Rebarborový sirup

Taky jste teď úplně zaplavení rebarborou? My ji na zahradě nepěstujeme, ale neustále ji od někoho dostáváme a mně už docházejí nápady, jak ji zpracovat. Dneska jsem se vrhla na sirup. A jsem z něj nadšená, proto se moc ráda rozdělím o recept!

Pro začátek ale ještě k rebarboře. Osobně jsem trochu v rozpacích, jak to s ní vlastně je. Někde se píše, že je zdraví velmi prospěšná, jinde zase, že je jedovatá. Jsou zdroje, které ji vůbec nedoporučují dětem a těhotným, zdroje, které její konzumaci podporují. No a teď babo raď. Rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovou, která jí kazí pověst a čím později se rebarbora sklízí, tím je její obsah vyšší. Teď na jaře by měla být rebarbora ještě v pohodě, ale raději doporučuji jíst ji opravdu s rozumem.

Ještě se omlouvám za kvalitu fotek, vaření sirupu byla taková večerní rychlo akce a po ruce byl jen mobil, takže nevznikly žádné nastrojené fotky, ale rychlá reportáž z průběhu vaření. Na skvělé chuti sirupu to nic nemění :P



Ingredience (cca 1,5l sirupu)

  • 1kg rebarbory
  • 500 - 600g cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru (není nutností)
  • 1l vody
Postup

Rebarboru neloupejte a nakrájejte na kousky, potom všechny ingredience dejte do hrnce a na mírném plameni vařte zhruba 45 minut, až se začne tvořit růžová hustší tekutina. Po uvaření rebarboru přeceďte a můžete nalít do lahví. V lednici by měl sirup vydržet minimálně měsíc. 

Rozvařenou rebarboru, která vám zbyla, nemusíte vyhazovat, ale můžete použít například do pečení.






Žádné komentáře:

Okomentovat