Pro začátek ale ještě k rebarboře. Osobně jsem trochu v rozpacích, jak to s ní vlastně je. Někde se píše, že je zdraví velmi prospěšná, jinde zase, že je jedovatá. Jsou zdroje, které ji vůbec nedoporučují dětem a těhotným, zdroje, které její konzumaci podporují. No a teď babo raď. Rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovou, která jí kazí pověst a čím později se rebarbora sklízí, tím je její obsah vyšší. Teď na jaře by měla být rebarbora ještě v pohodě, ale raději doporučuji jíst ji opravdu s rozumem.
Ještě se omlouvám za kvalitu fotek, vaření sirupu byla taková večerní rychlo akce a po ruce byl jen mobil, takže nevznikly žádné nastrojené fotky, ale rychlá reportáž z průběhu vaření. Na skvělé chuti sirupu to nic nemění :P
Ingredience (cca 1,5l sirupu)
- 1kg rebarbory
- 500 - 600g cukru
- 1 sáček vanilkového cukru (není nutností)
- 1l vody
Postup
Rebarboru neloupejte a nakrájejte na kousky, potom všechny ingredience dejte do hrnce a na mírném plameni vařte zhruba 45 minut, až se začne tvořit růžová hustší tekutina. Po uvaření rebarboru přeceďte a můžete nalít do lahví. V lednici by měl sirup vydržet minimálně měsíc.
Rozvařenou rebarboru, která vám zbyla, nemusíte vyhazovat, ale můžete použít například do pečení.
Žádné komentáře:
Okomentovat