sobota 23. dubna 2016

Recept: Kringel 3x jinak

Že ještě nevíte, co upéct v neděli? Pokud neberete kynuté těsto jako nepřítele, doporučuji vám poměrně jednoduchý, ale hlavně výborný, moučník - estonský kringel. Možná vám není název neznámý, ale možná také tápete, co to vlastně je. Pamatuji si před pár lety "boom", kdy jsme kringel pekly hromadně v jedné maminovské skupince a byl ho plný internet. Potom ta vlna opadla a já jsem si na něj minulý týden opět vzpomněla, že by třeba holkám mohl zachutnat. No do půl hodiny celý věnec zmizel! Je vážně výborný a i pěkně vypadá, když si chcete "šplhnout" před návštěvou.

Protože používám domácí pekárnu, je příprava těsta uzpůsobená jí a ingredience vkládejte postupně tak, jak jsou rozepsány. Základem receptu jsem se inspirovala u www.brydova.cz .



Ingredience: 
  • 300g mouky
  • špetka soli
  • 120 ml vlažného mléka
  • 15g droždí
  • 30g změklého másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce cukru
Náplň: 

Základní skořicová
  • 50g měkkého másla
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 3 rovné lžičky skořice
Vše smíchejte dohromady a potřete celý plát těsta. 

S vlašskými ořechy
  • 50g měkkého másla
  • 3 lžíce medu
  • 100g vlašských ořechů
  • 3 lžičky skořice
  • 2 lžíce moučkového cukru
Smíchejte máslo a med, tím potřete celý plát těsta, nasekejte si vlašské ořechy, smíchejte je s cukrem a skořicí a posypejte směsí těsto, začněte od středu a postupně rozprostřete do tenké vrstvy, ne až k okrajům. 

S jablky
  • 2 střední jablka
  • hrst hrozinek (nebo můžete opět použít ořechy)
  • 50g změklého másla
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžičky skořice
  • 2 lžíce cukru 
Opět smíchejte máslo a med a potřete tím celý plát těsta. Nastrouhejte si jablka, smíchejte s rozinkami, skořicí a cukrem a stejně jako u ořechů, klaďte jablka od středu a nedávejte až k okrajům. Ideálně při kladení jablka lehce ždímejte, šťáva z nich by mohla dělat při pozdější manipulaci a pečení neplechu. 

Kringel jsem zahlédla i s nugetou, marmeládou či makovou náplní. 

Postup: 

Ingredience na těsto dejte v přesném pořadí do domácí pekárny a udělejte z nich těsto. Troubu si předehřejte na 180st. Z vykynutého těsta vyválejte obdelník, ten následně potřete směsí (viz výše) a pevně zarolujte (tak aby vznikl dlouhý váleček), okraje potom zamáčkněte, aby náplň nevytékala. Váleček rozřízněte na půl - u jednoho kraje nechte tak 3cm nerozříznuté a od toho místa potom propleťte části do copu. Vzniklý cop stočte do věnce a okraje spojte. Vzniklý věnec přeneste na plech vyložený pečícím papírem a dejte do trouby, pečte okolo 20 minut, až do zhnědnutí. Na závěr posypte moučkovým cukrem a je hotovo :-) Pokud tápete v návodu, tak krásnou fotodokumentaci postupu naleznete zde: http://www.justlovecookin.com/2011/11/estonian-kringel.html


Žádné komentáře:

Okomentovat