Protože používám domácí pekárnu, je příprava těsta uzpůsobená jí a ingredience vkládejte postupně tak, jak jsou rozepsány. Základem receptu jsem se inspirovala u www.brydova.cz .
Ingredience:
- 300g mouky
- špetka soli
- 120 ml vlažného mléka
- 15g droždí
- 30g změklého másla
- 1 žloutek
- 1 lžíce cukru
Náplň:
Základní skořicová
- 50g měkkého másla
- 5 lžic moučkového cukru
- 3 rovné lžičky skořice
Vše smíchejte dohromady a potřete celý plát těsta.
S vlašskými ořechy
- 50g měkkého másla
- 3 lžíce medu
- 100g vlašských ořechů
- 3 lžičky skořice
- 2 lžíce moučkového cukru
Smíchejte máslo a med, tím potřete celý plát těsta, nasekejte si vlašské ořechy, smíchejte je s cukrem a skořicí a posypejte směsí těsto, začněte od středu a postupně rozprostřete do tenké vrstvy, ne až k okrajům.
S jablky
- 2 střední jablka
- hrst hrozinek (nebo můžete opět použít ořechy)
- 50g změklého másla
- 3 lžíce medu
- 3 lžičky skořice
- 2 lžíce cukru
Opět smíchejte máslo a med a potřete tím celý plát těsta. Nastrouhejte si jablka, smíchejte s rozinkami, skořicí a cukrem a stejně jako u ořechů, klaďte jablka od středu a nedávejte až k okrajům. Ideálně při kladení jablka lehce ždímejte, šťáva z nich by mohla dělat při pozdější manipulaci a pečení neplechu.
Kringel jsem zahlédla i s nugetou, marmeládou či makovou náplní.
Postup:
Ingredience na těsto dejte v přesném pořadí do domácí pekárny a udělejte z nich těsto. Troubu si předehřejte na 180st. Z vykynutého těsta vyválejte obdelník, ten následně potřete směsí (viz výše) a pevně zarolujte (tak aby vznikl dlouhý váleček), okraje potom zamáčkněte, aby náplň nevytékala. Váleček rozřízněte na půl - u jednoho kraje nechte tak 3cm nerozříznuté a od toho místa potom propleťte části do copu. Vzniklý cop stočte do věnce a okraje spojte. Vzniklý věnec přeneste na plech vyložený pečícím papírem a dejte do trouby, pečte okolo 20 minut, až do zhnědnutí. Na závěr posypte moučkovým cukrem a je hotovo :-) Pokud tápete v návodu, tak krásnou fotodokumentaci postupu naleznete zde: http://www.justlovecookin.com/2011/11/estonian-kringel.html
Žádné komentáře:
Okomentovat