čtvrtek 17. prosince 2015

Ghí - malý zázrak (nejen) v kuchyni!


Vybavíte si vůni rozpouštějícího se másla, nebo tu lahodnou chuť, když si jím přelijete krupicovou kaši či tvarohové knedlíky? Takové je ghí. Voňavé a lahodné. A hlavně zdravé! Je to máslo a přece není. Ghí je "po našemu" přepuštěné máslo, což znamená, že se postupným zahříváním odpaří voda, oddělí se a odebere mléčná bílkovina a zůstane jen zlatá tekutina, zlatý poklad jménem ghí. Já už si svou kuchyni bez něj neumím představit, není jen dobré, ale hlavně zdraví prospěšné a má mnoho využití.


O ghí jsem se poprvé dozvěděla od kamarádky, která se zajímá o ajurvédu. Jsem spíš konzervativní a vlny alternativních potravin mě většinou míjely, nebo se u mě nesetkaly s úspěchem, takže jsem chvíli váhala, jestli se do ghí pustit. Své první jsem si objednala při online nakupování a od té doby má u nás trvalé místo :-) A v čem je tedy tak výjimečné?

Ghí, oproti ostatním tukům vyjma rybího, obsahuje vitamín A. Dále obsahuje beta karoten a další vitamíny D, E, K.

Oceňuji na něm, že má vysoký kouřový bod, tj.že se při běžném smažení nepřepaluje (přepalovat se začne až okolo 240st, dle některých zdrojů až při 250st, pro porovnání, samotné máslo se přepaluje už při 120 - 150st).

Ghí se dá využít všude tam, kde byste dřív sáhli po máslu nebo oleji. Tj. na smažení, jako součást jíšky, na pečení, na vaření, výborné je namazané na chlebu (nenávidím chleba s máslem a po chlebu s ghí bych se utloukla), na omaštění pokrmů... Ale dá se také použít na ošetření pokožky, má mírné hojivé účinky aj. Všechny potřebné informace a možnosti využití najdete zde: http://ceskeghicko.cz/o-ghicku/



Jako  máma oceňuji, že se dá u dětí využít už od narození, na promazání pokožky, a také od prvních příkrmů, kdy pomáhá tělu vstřebat potřebné vitamíny, příjemně pokrm ochutí a podpoří trávení.

Ghí je vhodné pro děti (i dospělé, samozřejmě) s intolerancí laktózy a je prospěšné i pro celiaky, lepek samozřejmě neobsahuje, pomáhá ve střevech.

I mámy z něj můžou těžit, protože pomáhá vyživovat (vykojený :D ) mozek a dodá energii, posiluje a detoxikuje organismus.

A ani tátové nepřijdou zkrátka, přepuštěné máslo se dá využít i k romantickým masážím :-)



Ghí se dá skvěle spojit s bylinkami a posílit tak jejich účinky a to moc dobře ví České Ghíčko, které má již na trhu široký sortiment přepuštěného másla a  také bio variantu. Na pečení miluji levanduli!


A chcete říct tajemství? Dá se mlsat jen tak lžičkou a ještě je to zdraví prospěšné :P

Pokud chcete Vánoce prožít už zdravěji, nebo ještě sháníte poslední dárky, s Českým Ghíčkem se aktuálně můžete setkat 18.-19. prosince na Boutique Market v Praze!


Žádné komentáře:

Okomentovat