Trhanec je velmi blízký palačince, těsto se dělá podobně, akorát se do něj vmíchá sníh. Příprava tak může vypadat lehce náročnější, ale nakonec jsem se přemluvila a zjistila, že trhanec je mnohem snazší a chutnější než palačinky, holky snědly plný talíř a ještě vyžadovaly nášup :-)
Množství ingrediencí nám vyšlo na 2 porce pro dospělé a 2 porce pro malé děti, pokud je vás tedy víc hladových krků, tak udělejte dvojnásobnou várku, na dvakrát.
Ingredience:
- 1 jablko
- 120g hladké mouky
- 200ml mléka
- 1 lžíce třtinového cukru
- 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
- moučkový cukr
- ghí (nebo máslo)
- hrozinky
- zavařené borůvky
- zakysaná smetana
- skořice
Postup:
V míse si umíchejte mouku, mléko, třtinový cukr a žloutky. Ušlehejte z bílků sníh a pomalu jej vmíchejte do těsta.
Jablko na hrubo nastrouhejte a opečte dozlatova na ghí (nebo másle).
Poté přilijte těsto a opékejte, dokud spodní strana nezezlátne, potom otočte, zlehka opečte a vzniklou placku vidličkou či vařečkou roztrhejte, pokud je potřeba, přidejte ještě na promaštění ghí a trhanec zaprašte moučkovým cukrem. Promíchejte a nechte cukr lehce zkaramelizovat, potom přisypejte skořici a hrozinky, v množství jaké máte rádi. Trhanec podávejte teplý, přelitý borůvkami a zakysanou smetanou.
Žádné komentáře:
Okomentovat