pátek 31. července 2015

Recept: Trhanec s borůvkami a smetanou

Slíbila jsem vám recepty z dovolených a i když je tohle recept původem z Rakouska, tak jsem ho poprvé ochutnala na Slovensku a jídlo mě uchvátilo.

Trhanec je velmi blízký palačince, těsto se dělá podobně, akorát se do něj vmíchá sníh. Příprava tak může vypadat lehce náročnější, ale nakonec jsem se přemluvila a zjistila, že trhanec je mnohem snazší a chutnější než palačinky, holky snědly plný talíř a ještě vyžadovaly nášup :-)

Množství ingrediencí nám vyšlo na 2 porce pro dospělé a 2 porce pro malé děti, pokud je vás tedy víc hladových krků, tak udělejte dvojnásobnou várku, na dvakrát.




Ingredience: 

  • 1 jablko
  • 120g hladké mouky
  • 200ml mléka
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • moučkový cukr
  • ghí (nebo máslo)
  • hrozinky
  • zavařené borůvky
  • zakysaná smetana
  • skořice
Postup: 

V míse si umíchejte mouku, mléko, třtinový cukr a žloutky. Ušlehejte z bílků sníh a pomalu jej vmíchejte do těsta.


 Jablko na hrubo nastrouhejte a opečte dozlatova na ghí (nebo másle).




 Poté přilijte těsto a opékejte, dokud spodní strana nezezlátne, potom otočte, zlehka opečte a vzniklou placku vidličkou či vařečkou roztrhejte, pokud je potřeba, přidejte ještě na promaštění ghí a trhanec zaprašte moučkovým cukrem. Promíchejte a nechte cukr lehce zkaramelizovat, potom přisypejte skořici a hrozinky, v množství jaké máte rádi. Trhanec podávejte teplý, přelitý borůvkami a zakysanou smetanou. 


Žádné komentáře:

Okomentovat