sobota 23. května 2015

Medovník

Když jsem loni poprvé dělala medovník, tak jsem si pěkně zanadávala a zavázala se, že další budu péct až přijede na návštěvu anglická Královna :-)

Rok se s rokem sešel a přišla hromadná oslava Maruščiných, mých a švagrových narozenin a otázka, co upéct. Takže jsem zhodnotila, že to bude akce víc než královská a jala se znovu pečení.

Poučena z předchozích nezdarů, šlo to jako po másle (bodejť by ne, padly skoro tři kostky) a můžu se pochlubit receptem. Inspiraci jsem čerpala na stránce paní Brýdové. Recept najdete ZDE, určitě nakoukněte na fotky postupu.

Doba přípravy medovníku mi zabrala skoro 3 hodiny, ale nelekněte se, je velmi jednoduchý, jen trvá, než upečete všechny pláty. Takže vhodný pro začátečníka, který má ale hodně času :-)




Ingredience: 

Na těsto

4 vejce
1,5 kostky másla, povoleného
600g hladké mouky
250g třtinového cukru Muscovado (použít můžete i klasický třtinový či řepný cukr, ale melasa v muscovadu dodá barvu i chuť)
6 velkých lžic medu (ideálně od včelaře)
1/2 balíčku pr.do pečiva

Na krém

1 slazené kondenzované mléko
1 kostka másla


Postup

Jako první si dejte vařit do vody kondenzované mléko, aby zkaramelizovalo. Ponořte ho celé do vody a vařte 2 hodiny (v tlakovém hrnci cca 45 minut a nechte chladnout v zavřeném hrnci). 

Potom smíchejte ingredience na těsto. Med a máslo by měly být téměř tekuté. Pořádně promíchejte. Konzistence je lepivá, nedosypávejte mouku. Já jsem dala hotové těsto na chvíli do lednice, aby se lépe nanášelo. Mezi tím jsem si rozehřála troubu. Paní Brýdová uvádí na 150st horkovzdušnou, ale mně se lépe peklo při 170st. 

Nastříhejte si pečicí papír a na něj si namalujte kruhy, např.podle dortové formy nebo pokličky. Já jsem při minulém pečení použila teflonovou formu, ale následně při ořezávání placek se mi na ni hrozně lepily a trhaly, takže jsem dnes použila nerez poklici, bez problémů. Na průměr 20cm mi vyšlo osm silnějších placek. Těsto na ně nanášejte stěrkou a rozetřete lehce přes okraj kruhu. 

Placky postupně pečte v troubě, okolo 10 minut, záleží na troubě, zkuste délku pečení na první placce. 

Placku okrájejte podle formy/pokličky a zbytky si dejte stranou, později je využijete. Zatím s ní nemanipulujte, nezvedejte, chladnutím teprve tuhne

V mixéru si prošlehejte zkaramelizované mléko s máslem a mazejte na každou placku, nakonec až vše navrstvíte, namažte celý povrch medovníků, na bocích si dejte pozor, abyste vyplnili všechny mezery. 

Do mixéru si dejte odkrojené části a rozmixujte na jemno, můžete přidat i vlašské ořechy. Touto posypkou zasypejte rovnoměrně celý medovník a dejte chladit alespoň 2 hodiny do lednice, nejlépe do druhého dne. 

Před podáváním nechte medovník lehce povolit, čerstvě z lednice je tuhý. 


P.S.: Paní Brýdová má i skvělý recept na Marlenku, jak vysvětluje, medovník se od Marlenky liší krémem, nakoukněte a inspirujte se ZDE






Žádné komentáře:

Okomentovat