čtvrtek 9. dubna 2015

Boršč podle tety Iry


Nikdy jsem boršč neměla ráda, než jsem ochutnala ten pravý. I když ono napsat "pravý" není úplně přesné, protože těch receptů je mnoho a boršč se vaří jinak v Polsku, jinak v Rusku, jinak na Ukrajině. Já jsem ho vařila podle naší hlídací a uklízecí tety z Ukrajiny.

Základem dobrého boršče je kvalitní vývar a řepa. Můžete použít kombinaci mas (hovězí, vepřové, skopové...), nebo i jednodruhové, ale vždy s kostí. 


Ingredience

2-4 malé řepy (kupuji už uvařené)
3 mrkve
3 malé petržele
2 cibule
1/4 hlávky zelí
1 konzerva fazolí 
100ml rajského protlaku
500g masa s kostí (použila jsem vepřové kosti a hovězí přední, můžete použít klidně dvojnásobné množství masa, já jsem ho dala méně, aby vynikla více chuť zeleniny)
2 lžíce zakysané smetany
případně ocet na dochucení
sůl, pepř
bylinky
koření na vývar (bobkový list, pepř, nové koření)

Postup

Maso opláchneme a dáme do 3 litrů vody vařit společně s kořením na vývar. Vaříme, dokud není maso měkké (vařila jsem v tlakovém hrnci 40 minut). Mezi tím si nastrouháme mrkev, petržel a řepu na hrubo. Do pánve nalijeme trochu oleje a osmahneme na něm do sklovita cibuli, přidáme nastrouhanou zeleninu, lehce orestujeme a přilijeme protlak. Promícháme a necháme chvíli provařit. Potom scedíme vývar, maso nakrájíme na kostičky a zamícháme zeleninu s vývarem, přidáme maso a na hrubé nudličky nakrájené zelí. Až je zelí měkké, přidáme fazole a zakysanou smetanu. Chvíli povaříme a dochutíme solí, pepřem a když je potřeba, tak i octem. Nakonec můžete do polévky vmíchat čerstvé bylinky (petržel, pažitku...). 





Žádné komentáře:

Okomentovat