Ingredience:
- 400 g špaldové mouky
- 400g žitné mouky
- 4 vejce
- 250g změklého másla
- 8 vrchovatých lžic medu
- 3 lžíce melasy či třtinového cukru
- 1 lžíce perníkového koření
- 1 lžíce citronové kůry z bio citronu
- 100g na hrubo namletých mandlí
- 1/2 sáčku prášku do pečiva nebo 1 lžíce sody
Postup:
Mouku prosejeme do mísy a vmícháme prášek do pečiva, postupně přidáme zbylé ingredience, nejdřív sypké, potom tekuté. Vše dobře promícháme, aby se utvořilo pevné nelepivé těsto. To dáme odležet přes noc do lednice. Druhý den těsto vyválíme na asi 3mm plát a vykrajujeme požadované tvary. Pečeme na 180st cca 10-15 minut, hned po vytažení z trouby potřeme perníčky rozšlehaným vejcem, aby se pěkně leskly.
Dodatek: V originálním receptu podle Změna stojí za to bylo uvedeno pouze 800g žitné mouky, perníčky jsou potom tvrdší a mají oproti klasickým jinou chuť. Loni jsem dělala naopak jen z 800g špaldové mouky a perníčky byly křehčí, chuťově spíše jako klasické. Půlená varianta žitné a špaldové mouky se mi zdá jako ideální, jak konzistenčně, tak chuťově. V původním receptu byl také místo melasy uvedeno jen 300g třtinového cukru. Já jsem přidala více medu a melasu dala jen pro chuť a taky pro barvu, perníčky jsou potom tmavší a po nazdobení bílou polevou mají hezčí kontrast.
Zdroj: www.zmenastojizato.cz
|
Žádné komentáře:
Okomentovat